OPPDRAG SAMMEN

Paulus skriver til sin unge medarbeider Timoteus: Han (Gud) har frelst oss og kalt oss med et hellig kall. Paulus eget møte med Jesus var slik. Frelse og oppdrag kom samtidig. Vi kan ikke forholde oss til Jesus som frelser uten at vi samtidig forholder oss til ham som Herre og oppdragsgiver. Han har frelst oss til et oppdrag. Frelst oss og kalt oss. 

Oppdrag til alle
Første del av oppdraget finner vi i skapelsesfortellingen og det går til alle mennesker. Skaperverket er gitt til hele menneskeheten å utforske og forvalte. Vi skal underlegge oss jorden og gjøre det gjennom å etablere familier, samfunn og kultur. Å finne sin plass i dette er dypt meningsfullt og noe mennesker over hele verden oppdager. Dette er kjernen i et menneskes kall også som etterfølger av Jesus

Oppdrag til Guds folk 
Etter sin oppstandelse viser Jesus seg for disiplene og gir dem oppdrag. Slik det er formulert i slutten av evangeliene og begynnelsen av apostlenes gjerninger kan det oppsummeres i å ta imot og gi tilgivelse, gjøre disipler, være vitner og forkynne evangeliet. 

Første del av oppdraget er å gå inn i Guds rike. 
Oppdraget begynner med nåde. Vi tar imot tilgivelse. Jesus sier at Guds rike er kommet nær. Jesus åpner Guds rike for de som andre avskrev. Guds rike er for den som har gått bort, for kriminelle, prostituerte og landssvikere. Han inkluderer åpenbare syndere og ekteskapsbrytere. Så tar han også med de som gjerne falt utenfor, de fattige, undertrykte, syke og underprivilegerte. Alle er invitert til å gå inn i Guds rike.

Andre del av oppdraget er å leve i Guds rike 
Å være disippel og gjøre disipler. Vi sier ja til Jesus både som frelser og Herre. Livet som kristen er ikke tro alene, men tro og omvendelse. Vi strekker oss etter idealet Jesus presenterer og tar imot hans nåde når vi ikke strekker til. Oppdraget om å være disippel og gjøre disipler betyr ikke å koble av Guds generelle oppdrag til menneskeheten. Vi skal fortsatt utforske og forvalte skaperverket. Vi skal fortsatt finne vår plass i verden ved å skape familier, samfunn og kultur. En disippel melder seg ikke ut av samfunnet, men gir samfunnet smak av Guds rike gjennom måten man lever sitt familieliv, utøver sitt yrke og er en neste. 

Tredje del av oppdraget er å invitere til Guds rike 
Oppdraget å forkynne evangeliet for all skapningen kan omskrivestil å sette ord på troen og gi den videre til andre. Mange kristne identifiserer dette som helt sentralt i oppdraget fra Jesus, samtidig som de setter seg selv på sidelinjen. NKSS har avdekket denne dissonansen i en undersøkelse blant kristne studenter. 97% mener at troen ikke er en privatsak, mens bare 38% har regelmessige samtaler om tro med venner. Denne forlegenheten på vegne av troen bunner ofte i en blanding av å ikke vite hva man skal si og en mistanke om at de rundt ikke er interessert. At få er interessert i tro stemte kanskje før, men ikke nå lengre. Åpenheten for samtaler om tro og eksistensielle spørsmål, særlig blant yngre, er sjokkerende stor. Det bekreftes både av undersøkelser og av de som er jevnlig i kontakt med unge mennesker.

SNAKKOMTRO 
Det er ikke bare de utenfor det kristne fellesskapet som ønsker seg samtaler om tro. 85% av de kristne studentene fra NKSS sin undersøkelse ønsker seg flere slike samtaler. La oss snakke om tro! Det er viktig å få språk for det som opptar oss. Adam fikk i oppdrag å gi navn til dyra. Når det elegante dyret i skogen med de flotte hornene får navnet hjort, er det lettere å snakke om våre hjorteerfaringer. Men etter hvert som vi snakker sammen og deler erfaringer med hjort så stemmer ikke alle beskrivelsene overens. Noen sier hjorten er stor, andre at den er liten. Når den lille hjorten får navnet rådyr, blir alle litt klokere. Den svarte hjorten med skovl horn og stor mule får navnet elg og flokkhjorten på fjellet kalles reinsdyr. Nå er det plass for mange nyanser og de ulike navnene hjelper oss å kommunisere nøyaktig, gjenkjennelig og forståelig om hjortedyr. Slik trenger vi å sette navn på erfaringer og oppdagelser som troen på Jesus gir oss. Det gir oss språk for tro som gjør at vi kan dele vår tro på en forståelig og gjenkjennelig måte. 

Tips til å komme i gang med samtaler om tro 

Samtaler om tro begynner sammen med dem som allerede tror. I disse samtalene lærer vi å sette navn på erfaringer og oppdagelser:

  • Snakk med ektefellen om det som opptar deg i troen.

  • Snakk med barna om tro og legg flid i å svare på deres spørsmål.

  • Snakk med kristne venner om tro og ikke la LINKgruppen være den eneste arenaen. 

Så tar vi disse samtalene med videre til venner som ikke tror. Husk bare å vise interesse for den andre sin tro og tankeprosess. Start samtaler med å stille åpne og nysgjerrige spørsmål. Kanskje får du nysgjerrige spørsmål tilbake? 

Vår tids nysgjerrighet på kristen tro gjør at vi med frimodighet kan utføre oppdraget Jesus har gitt oss. La oss snakke med hverandre, få språk for troen og dele den videre med dem vi omgås.

Neste
Neste

Vår Far - bønnekvarteret som forandrer deg