er det ingen som bryr seg? 

Venter du på at noen bare skal bry seg, lytte, vise forståelse og løfte deg opp? Så ofte føler vi oss alene og forlatt her i verden. Salmene i Bibelen er dikt fulle av slike følelser. De kan hjelpe deg når du føler deg nede. David skrev disse ordene da han fryktet for livet og opplevde at ingen brydde seg om han. 

Sal. 142:4-7 (NIV)

4 Look and see, there is no one at my right hand; no one is concerned for me. I have no refuge; no one cares for my life.

5 I cry to you, Lord; I say, “You are my refuge, my portion in the land of the living.”

6 Listen to my cry, for I am in desperate need; rescue me from those who pursue me, for they are too strong for me.

7 Set me free from my prison, that I may praise your name. Then the righteous will gather about me because of your goodness to me. 

Det er tungt å oppleve at ingen bryr seg om deg og hvordan du har det. David levde i et mentalt fengsel med altfor tunge problemer å bære på alene. Likevel stolte han på at Guds godhet kom til å gi han medmennesker som kunne bry seg om han, og være med han. I 1.Samuelsbok kan vi lese hvordan Gud svarer Davids bønn.  

1.Sam. 22:1-2 

1 Så dro David bort derfra og flyktet til hulen ved Adullam. Da brødrene hans og hele hans fars hus fikk høre det, kom de ned til ham der. 

2 Alle slags nødlidende, gjeldbundne og misfornøyde samlet seg om ham, og han ble høvding for dem. Om lag fire hundre mann sluttet seg til ham. 

Gud ledet mennesker til David når han trengte det som mest. De samme menneskene som hjalp David i hulen, ble med i Davids hær da han ble konge. Gud vil gi deg livslange, oppløftende relasjoner.  

1.Krø. 12:22, 38

22 Dag etter dag kom det folk til David for å hjelpe ham. Til slutt ble det en veldig hær. 

38 Alle disse krigerne kom i sluttet orden til Hebron, fast bestemt på å gjøre David til konge over hele Israel. 

Hva gjør du når du opplever at ingen bryr seg om deg? 

 
 
 
 

hva da når mennesker fortsetter å skuffe meg? 

I går leste du om at Gud forsørger oss med gode relasjoner, men hva da når mennesker fortsetter å skuffe meg? Kjernen i den kristne troen er Jesu offer slik at du kan leve. Jesus forteller en historie om hva dette betyr for hvordan vi lever sammen med våre medmennesker.  

Matt. 18:21-35 (ELB)

21 Da kom Peter bort til ham og spurte: ”Herre, hvor mange ganger må jeg tilgi et menneske som handler galt mot meg? Rekker det med sju ganger?”

22 ”Nei”, svarte Jesus. ”Du skal tilgi 70 ganger sju ganger!” Og så tilføyde han:

23 ”Der Gud bestemmer, blir det som i denne fortellingen: En konge ville skaffe seg oversikt over regnskapene til tjenerne sine. 

24 Da han begynte granskningen, viste det seg at en av dem var skyldig flere milliarder. 

25 Etter som tjeneren ikke kunne betale pengene tilbake, ga kongen befaling om at han skulle bli solgt, han selv, kona hans, barna og alt han eide, alt for at gjelden kunne bli betalt på den måten.

26 Tjeneren kastet seg fortvilt ned for føttene til kongen og ba: ’Gi meg bare litt tid, så skal jeg betale alt sammen.’

27 Da fikk kongen medfølelse, løslot ham og avskrev gjelden hans.

28 Men da tjeneren gikk fra forsoningsmøtet, møtte han en annen tjener som skyldte ham en sum penger som tilsvarte tre månedslønner. Han tok kvelertak på ham og forlangte pengene tilbake.

29 Arbeidskameraten hans falt da ned for han og sa: ’Gi meg bare litt tid, så skal jeg betale.’

30 Mannen ville ikke vente, men gikk bort og ordnet det slik at tjeneren ble satt i fengsel til hele gjelden var betalt.

31 Da de andre tjenerne fikk greie på dette, ble de opprørte og sinte. De gikk til kongen og fortalte det som hadde skjedd. 

32 Kongen kalte da til seg mannen som han hadde ettergitt alt, og sa: ’Din kalde og kyniske usling! Her avskrev jeg den store gjelden din bare fordi du ba meg om det. 

33 Burde ikke du også i din tur hatt like stor medfølelse med din arbeidskamerat, som jeg hadde med deg?’

34 Så lot den sinte kongen fangevokterne sine ta hånd om mannen til han betalte alt han var skyldig. 

35 På samme måten skal min Far i himmelen gjøre med dere, om dere ikke av et helt hjerte tilgir medmenneskene deres.” 

Skjermbilde 2018-07-01 kl. 19.39.07.png
Jesus har slettet alle dine feil og mangler. Når du forstår hvor god Jesus har vært mot deg selv om du ikke fortjener det, blir du fylt med en kjærlighet som tåler å bli skuffet og som tilgir de som sårer deg.  

Hvem trenger du å tilgi? 

 
 
 
 

IT IS WELL WITH MY SOUL

Denne sangen er skrevet av en mann som nettopp har mistet sine fire døtre i et skipsforlis. Likevel kunne han si at han hadde fred i sjelen. Gud er den eneste som har kraft og kjærlighet nok til å ta vare på sjelen din, selv når det stormer i livet. 

Sal. 62:1-2 (MSG)

God, the one and only — I’ll wait as long as he says. Everything I need comes from him, so why not? He’s solid rock under my feet, breathing room for my soul, An impregnable castle: I’m set for life.

Gud er pusterommet sjelen din trenger. Han gjør deg til et urokkelig slott som tåler alt livet har å by på. Vi tenker mye på hvordan vi kan forberede oss på livet som kommer. Vi legger storslåtte planer for framtiden for å gi oss selv et godt liv, men faktum er at Gud er den eneste som kan gjøre deg klar for livet. Alt du trenger kommer fra Gud. Derfor er det verdt å vente på Han.     
Skjermbilde 2018-06-29 kl. 11.35.49.png

Sal. 57:1-3 (MSG) 

Be good to me, God—and now! I’ve run to you for dear life. I’m hiding out under your wings until the hurricane blows over. I call out to High God, the God who holds me together. He sends orders from heaven and saves me, he humiliates those who kick me around. God delivers generous love, he makes good on his word.

Gud er en trygg plass å gjemme seg når du føler at ingen bryr seg om deg. David var på en slik plass i livet da han skrev disse versene. Han var på flukt fra kong Saul, som var ute etter å drepe han. David visste ikke hvor familien sin var. Han visste ikke hvem han kunne stole på, men han visste at det er Gud som holder han oppe. Tenk at Gud ydmyker de som plager deg. Han er rettferdig! Han ordner opp!  

Har du gjort Gud til ditt skjulested og pusterom i livet?

 

 

 

 
 
 
 

fire ting du kan lære av david 

 Grunnen til at det er så mye fokus på David i denne planen er fordi han hadde et utrolig utfordrende liv, likevel ble han den beste kongen Israel hadde, og det største forbildet vi har på å leve sammen med Gud her på jorda. Her er fire ting du kan lære av David. 

1. Bruk forberedelsestiden din godt. David skulle bare bringe brød til sine brødre da han møtte kjempen Goliat og vant over han. Heldigvis hadde David utallige timer bak seg som gjeter hvor han brukte mye tid med Gud og slåss med bjørn og løve. Livets store øyeblikk dukker opp uanmeldt, og da er det troen du allerede har bygget opp som avgjør om du vinner eller taper.  

2. Stick with God. David måtte vente 20 år fra Gud sa han skulle bli konge, til han faktisk ble det. Han levde lenge som flyktning, ble truet på livet, opplevde at foreldre sviktet, at familie ble bortført og at hans egen sønn gikk til opprør mot han. Likevel var han sikker på at Gud er god uansett. David visste at det aldri er Gud sin feil at vi går gjennom vanskelige ting i livet. 

Skjermbilde 2018-07-02 kl. 13.36.22.png

3. Vend deg bort fra synd. David gjorde masse feil i livet, mye mer enn det du har gjort. Han var utro, drepte uskyldig blod og var en dårlig far. MEN han var alltid ydmyk og innrømmet sine feil til Gud, og han fortsatte ikke å begå dem. Ditt forhold til Gud blir ikke ødelagt av alt det dumme du har gjort, men av at du fortsetter å gjøre dumme ting uten å bry deg.  

4. La Gud få være Gud. Mot slutten av sitt liv ønsket David å bygge et stort tempel til Guds ære, men Gud gav ham ikke lov til det. David kunne blitt skuffet og bitter, men han visste at Gud vet best, og at Guds planer alltid er bedre enn egne planer.  

Hvilken av disse punktene trenger du å jobbe med i ditt liv? 

 
 
 
 

Du trenger ikke å bli noe stort

Vi ønsker alle å bli noe stort, å leve et minneverdig liv som blir husket av mange. Alle ønsker vi å gjøre en forskjell og oppleve at menneskene rundt oss er stolte av oss. Dette er gode mål å ha i livet, men de stresser oss og gjør oss frustrerte og deprimerte. Tenk hvis jeg ikke får det til? 

2.Kor. 4:7-9 (ELB)

7 Jeg er bare et svakt menneske. Billedlig talt er jeg en skrøpelig leirkrukke som inneholder en skjult skatt. Derfor forstår alle at den voldsomme kraften som virker i meg, kommer fra Gud, og ikke er fra meg selv. 

8 Jeg er omgitt av vanskeligheter, men ikke knust. Jeg ser ingen utvei, men gir aldri opp. 

9 Jeg er forfulgt, men ikke forlatt av Gud. Jeg blir slått til jorden, men reiser meg igjen. 

Jesus bor i deg. Derfor trenger du ikke å være flink, sterk eller smart for å lykkes i livet. Jesus bor i deg. Derfor kan alt skje. Derfor trenger du aldri å gi opp. Det fine med den kristne troen er at du ikke trenger å bli noe stort, men du kan få lov til å være med på noe stort.   

Ef. 2:19-20 (ELB)

19 Altså er dere ikke lenger gjester og fremmede. Nei, dere får være Guds eget folk sammen med alle som tilhører Gud. Dere er medlemmer i Guds store familie.

20 Sammen er vi, billedlig talt, et hus som er bygget på ett og samme fundament.

Skjermbilde 2018-06-29 kl. 12.50.46.png
De som tror trenger ikke å bli noe stort fordi de allerede er en del av Guds store familie. Kirken er knuste glasskår som til sammen blir noe vakkert når Jesus får lime oss sammen. Du kan få ta del i et fellesskap som står sammen med deg i din smerte og som setter retning for et meningsfylt liv. Kirken er nemlig Jesu kropp på jorden og i denne kroppen er du en uerstattelig del. Du spiller en viktig rolle og kan være med på å skrive Guds historie med ditt liv.    

1.Kor. 12:26-27 (ELB)

26 Dersom en del av kroppen må lide, vil dere alle kjenne smerte. Dersom en del av kroppen blir satt pris på, vil dere alle være glade.

27 Dere som tilhører Gud utgjør altså sammen kroppen til Kristus, og hver for seg er dere viktige og nødvendige lemmer på denne kroppen. 

Hvorfor bli noe stort selv, når du kan være med på noe stort sammen med andre?

 
 
 
 

what to do?

Føler du deg ofte hjelpesløs? Livet har en tendens til å hope seg opp for oss, slik at vi tilslutt ikke vet hva vi skal gjøre for å komme oss ut av problemene vi står i. Troen gir deg ikke alltid løsningen på problemene dine, men den gir deg en visshet på at Gud er nær.  

Sal. 139:2-11 (MSG)

Even from a distance, you know what I’m thinking.

You know when I leave and when I get back; I’m never out of your sight.

You know everything I’m going to say before I start the first sentence.

I look behind me and you’re there, then up ahead and you’re there, too — your reassuring presence, coming and going.

This is too much, too wonderful— I can’t take it all in!

Is there anyplace I can go to avoid your Spirit? to be out of your sight?

If I climb to the sky, you’re there!

If I go underground, you’re there!

If I flew on morning’s wings to the far western horizon, You’d find me in a minute— you’re already there waiting!

Then I said to myself, “Oh, he even sees me in the dark!" 

Skjermbilde 2018-06-29 kl. 23.16.06.png
Gud er der, selv i ditt mørkeste mørke. Du kan ignorere Han, men du kan ikke rømme fra Han. Dine nærmeste kan svikte deg, men Gud vil aldri slutte å bry seg om deg. Kraften i evangeliet er at de som tror kan se fram til en dag der alt skal bli bra, uansett hvordan livet ser ut nå. 

Rom. 8:18 (ELB) 

18 Jeg sier at de lidelsene vi må gå gjennom her på jorden, ikke betyr noe som helst sammenlignet med den herligheten som Gud en dag vil gi oss. 

Slipper du Gud til i livet ditt?

 

 
 
 
 

røm til gud

Du kan bli så glad i Jesus, at Han blir alt du trenger. Det høres kanskje sært ut, men det er først i den tilstanden at du slipper å måtte gå i kjelleren for hver en skuffelse du møter på i livet. 

Sal. 27:4-6 (MSG)

4 I’m asking God for one thing, only one thing: To live with him in his house my whole life long. I’ll contemplate his beauty; I’ll study at his feet.

5 That’s the only quiet, secure place in a noisy world, The perfect getaway, far from the buzz of traffic.

6 God holds me head and shoulders above all who try to pull me down.  

Det er lett å føle seg sviktet av Gud i øyeblikket, men hvis du snur deg og tar et blikk på det som ligger bak deg kan du se at Gud var med deg. En nøkkel til et godt liv er å huske hva Gud har gjort for deg, og samtidig stole på at Han derfor også er med deg akkurat nå, og alle dager som kommer. Ikke glem det siste, og aller viktigste Jesus sa før han dro opp til himmelen. 

Matt. 28:20

20 Og se, jeg er med dere alle dager inntil verdens ende.

Skjermbilde 2018-07-01 kl. 20.20.55.png
David følte seg langt borte fra Gud da han skrev Salme 27, men han husket hva Gud hadde gjort for han, og derfor stolte han på at framtiden var i Guds hender. Stol mer på det Gud har vist deg og sagt til deg, enn det du føler akkurat nå.  

Sal. 27:9-10 (MSG)

9 You’ve always been right there for me; don’t turn your back on me now. Don’t throw me out, don’t abandon me; you’ve always kept the door open.

10 My father and mother walked out and left me, but God took me in. 

Har du opplevd at Gud har tatt vare på deg når dine nærmeste har sviktet deg? 

 
 
 
 

Trenger jeg egentlig Gud?

I denne planen har du fått lese om at Guds kjærlighet står fast når mennesker ikke klarer å gi deg det du trenger. Det er likevel vanskelig å basere livet sitt på denne kjærligheten, fordi den kan virke langt unna.  

Heb. 4:14-16 (ELB)

14 La oss derfor holde fast ved troen på Jesus, Guds sønn. Han er vår store øversteprest som har steget opp til Gud i himmelen. 

15 Vi har en øversteprest som forstår våre svakheter, etter som han selv har blitt fristet på alle måter akkurat som oss, men uten å synde. 

16 Derfor kan vi uten den minste frykt komme til Gud når vi er i vanskeligheter. Vi kan stole på at han i sin godhet tilgir oss og bistår oss med den hjelpen vi trenger. 

Skjermbilde 2018-07-02 kl. 12.41.27.png
Det fantastiske med den kristne troen er at Jesus har vært menneske som oss. Han vet hvor hardt livet er. Jesus forstår deg og din situasjon. Han ble sviktet av sine venner. 

Matt. 26:47, 56 (ELB)

47 Mens Jesus snakket, kom Judas, en av Jesu disipler, sammen med en stor flokk menn som var bevæpnet med sverd og køller. De var sendt ut av øversteprestene og folkets ledere.   

56 I samme øyeblikket løp alle disiplene fra ham og flyktet. 

Jesus ble som deg og meg også fristet til å slutte og stole på Gud. 

Matt. 4:2-4 (ELB)

2 I 40 dager og 40 netter spiste Jesus ingenting, og han ble til slutt sulten. 

3 Da kom djevelen til ham og sa: ”Lag brød av disse steinene, dersom du virkelig er Guds sønn!” 

4 Men Jesus sa til ham: ”Nei! Det står i Skriften: ’Menneskene lever ikke av brød alene, men av alle de ordene som er fra Gud.’  

Jesus opplevde til og med at hans egen familie ikke forstod han.  

Mark. 3:20-21 (ELB)

20 Da Jesus kom tilbake til huset der han bodde, begynte folk å samle seg på nytt. Snart var huset så fullt at verken Jesus eller disiplene fikk tid til å spise. 

21 Da familien hans fikk høre dette, gikk de dit for å ta hånd om ham. ”Han er gått fra vettet!” sa de. 

Du trenger Jesus fordi Han er Gud, men samtidig vet hvordan det er å være menneske. Han er den eneste som kan gi deg det du trenger. 
 
 
 
 

evigheten

Vi vet så lite om hva livet egentlig handler om. Vi baserer virkeligheten vår på det vi ser, og har derfor et så innsnevret perspektiv på livet. Alt handler ikke om her og nå, det handler om evigheten. Du er ikke sentrum av universet, Gud er.

Sal. 39:5-7 

5 «Herre, lær meg at jeg skal dø, hvor få og tilmålte mine dager er, så jeg kan innse at mitt liv tar slutt.»

6 Se, en håndfull levedager har du gitt meg, min levetid er som ingenting for deg, hvert menneske er et pust.

7 Som skyggebilder går de omkring. De uroer seg forgjeves. 

Dette er dramatiske, men viktige ord fra David. Dersom du bare er opptatt av deg selv og livet her og nå, kommer du til å gå i kjelleren når livet skuffer deg. Men når du vet at livet er evig, kan du børste av deg skuffelser, fordi de blekner sammenlignet med evigheten som ligger foran deg. 
frame_0_delay-0.01s.jpg

2.Kor. 5:4-7 (ELB)

4 Mens vi lever her nede, sukker vi og har det vanskelig. Vi vil jo ikke dø og miste våre jordiske kropper. Nei, vi vil raskest mulig bli påkledd den nye kroppen, slik at vår dødelige kropp blir tatt opp i det evige livet. 

5 Det er det livet Gud har skapt oss for. Som en garanti for at han skal oppfylle håpet vårt, har han gitt oss sin Ånd.

6 Derfor er vi fulle av håp, også om vi vet at vi så lenge vi er i vår jordiske kropp, ikke bor sammen med Herren Jesus. 

7 Vår tro gjør oss overbeviste om det evige livet, selv om vi ikke kan se det ennå. 

Du er skapt for det evige livet sammen med Gud. Ikke la livet på jorden bli viktigere enn det evige livet. Tenk at Gud er så god at Han har gitt oss Den Hellige Ånd til å hjelpe oss i livet her og nå, mens vi venter på det som ligger foran.  

Har du blitt fylt med Den Hellige Ånd? Hvis ikke, spør en kristen leder om han kan be for deg. Den Hellige Ånd er for alle de som tror. 

 
 
 
 

hvorfor bryr gud seg om hvordan jeg lever livet mitt? 

Du trenger Gud. Når alt annet svikter står Han fast. Likevel holder vi oss ofte unna Gud. Vi ønsker å leve vårt eget liv, og bestemme selv. Grunnen til at Gud fortsetter å følge etter deg, pirke i samvittigheten din og disiplinere deg er ikke fordi Han ønsker å kontrollere livet ditt. Han ønsker å hente deg fra der du er i livet, og bringe deg inn i Hans familie, slik vi ble skapt til å leve. 

Matt. 18:12-14 

12 Dersom en mann har hundre sauer og én av dem går seg vill, lar han ikke da de nittini være igjen i fjellet og går og leter etter den som er kommet på avveier? 

13 Og skulle han finne den – sannelig, jeg sier dere: Da gleder han seg mer over denne ene enn over de nittini som ikke har gått seg vill. 

14 Slik vil heller ikke deres Far i himmelen at en eneste av disse små skal gå tapt.  

Disse versene oppsummerer egentlig hele Bibelen. Gud sendte Jesus for å hente tilbake sine bortkomne sønner for å kunne leve sammen med dem. Når du har blitt en del av Guds familie forandres måten du ser på verden, og på menneskene rundt deg.  
Skjermbilde 2018-06-29 kl. 23.15.56.png

Rom. 6:1-5 (ELB)

1 Skal vi fortsette å synde, slik at Gud kan vise sin godhet og tilgi oss gang på gang?

2 Nei, selvfølgelig ikke! Synden har jo ikke lenger noen makt over oss. Hvordan kan vi da fortsette å synde? 

3 Vet dere ikke at alle vi som har blitt døpt inn i fellesskapet med Jesus Kristus, også døde sammen med ham da vi ble døpt? 

4 Ja, gjennom dåpen er vi både døde og begravd sammen med ham. På samme måten som Kristus ble vakt opp fra de døde ved sin Fars store makt, får også vi nå leve et nytt liv.

5 Om vi altså har blitt fullt og helt forent med Kristus gjennom det å dø sammen med ham, da skal vi også bli levende igjen sammen med ham. 

Gud har evig med nåde for oss, men denne nåden er ment til å være vårt drivstoff til å kjøre på Guds vei, ikke fortsette på våre egne veier. Det handler ikke om at du må skjerpe deg, men om at du forstår at når du blir en del av Guds familie, er  dine medmennesker blitt dine brødre og søstre. Du er ikke ment til å leve livet ditt på bekostning av andre, men heller velsigne og heie på de rundt deg. 

Hvilken uvane kan du drepe, akkurat som Jesus lot seg drepe for at du kunne leve?  

 
 
 
 

fire ting du kan lære av paulus

David var den store helten i det gamle testamentet. I det nye testamentet er Paulus vårt største forbilde. Han gikk fra å fengsle kristne til å bli den mest ivrige Jesus-etterfølgeren verden noensinne har sett, etter et møte med Jesus. Slik som David hadde han et skikkelig utfordrende liv, men han fullførte med stil. Her er fire ting du kan lære av Paulus. 

1. Gud fjerner ikke dine utfordringer i livet. I 2.Kor. 12:7-10 forteller Paulus om et problem han ikke blir kvitt. Han skriver at han har bedt til Gud flere ganger om å ta det bort, men svaret Paulus får av Gud er at nåden er alt han trenger, og at Guds kraft virker best i svake mennesker. Gud tar ikke bort dine vanskeligheter, men Han gir deg nåde og styrke til å komme gjennom dem, og bli en bedre utgave av deg selv på den andre siden. 

2. Jesus er selve livet. Paulus ble ledd av, fengslet og tilslutt drept på grunn av sin tro. Grunnen til at han aldri gav opp var at han hadde forstått at Jesus er selve livet. Paulus skriver i Fil. 3:8 at det som før var viktig for han, blekner i sammenligning med hvor stort det er å få bli bedre og bedre kjent med sin Gud og sin frelser. 

Skjermbilde 2018-07-04 kl. 15.55.45.png

3. Hold fast på de gode relasjonene du har.  Paulus reiste mye og levde under et ekstremt press. En viktig grunn til at han holdt ut var at han holdt fast på sine gode relasjoner. Vi kan lese i Rom. 16 at han lister opp alle menneskene han var takknemlig for. Paulus ble sviktet og forfulgt, men de gode relasjonene han hadde gav ham tro og styrke. Gode relasjoner er en sjelden vare. Vi må investere og prioritere de gode relasjonene vi allerede har i livet.

4. Ingen er for gode eller for dårlige for Guds nåde. Paulus minner oss på at det Jesus gjorde på korset er godt nok for absolutt alle mennesker (Tit. 2:11). Samtidig er det den eneste veien til Gud. Ingen kan bli venn med Gud ved å være flinke, snille mennesker (2.Tim. 1:9). Vi trenger alle Jesus, og vi kan alle få Jesus. Det er Paulus, og Bibelens budskap oppsummert.

 
 
 
 

dine tårer blir ikke glemt

Gud vet om hver en tåre du har grått, hver en bønn du har bedt og hver skuffelse du har båret med deg. David kom så ofte opp i situasjoner hvor mennesker sviktet han, men hvor Gud løftet han opp. La disse salmeversene få trøste deg.

Sal. 38:9-15 (TPT)

9 Lord, you know all my desires and deepest longings. My tears are liquid words and you can read them all.

10 My heart beats wildly, my strength is sapped, and the light of my eyes is going out.

11 My friends stay far away from me, avoiding me like the plague. Even my family wants nothing to do with me.

13-14 I’m like a deaf man who no longer hears. I can’t even speak up, and words fail me; I have no argument to counter their threats.

15 Lord, the only thing I can do is wait and put my hope in you. I wait for your help, my God.  

David forstod at Gud er den eneste som alltid kan hjelpe han, både familie og venner sviktet han. Likevel holdt han ut fordi han hadde opplevd en Gud som ikke svikter. Det gav han tro når det var vanskelig å tro. 
Skjermbilde 2018-07-04 kl. 10.11.52.png

Sal. 56:8-13 (TPT) 

8 You’ve kept track of all my wandering and my weeping. You’ve stored my many tears in your bottle—not one will be lost. For they are all recorded in your book of remembrance.

9 The very moment I call to you for a father’s help the tide of battle turns and my enemies flee. This one thing I know: God is on my side!

10 I trust in the Lord. And I praise him! I trust in the Word of God. And I praise him!

11 What harm could man do to me? With God on my side I will not be afraid of what comes. My heart overflows with praise to God and for his promises. I will always trust in him.

12 So I’m thanking you with all my heart, with gratitude for all you’ve done. I will do everything I’ve promised you, Lord.

13 For you have saved my soul from death. 

Davids medmennesker gjorde forferdelige ting mot ham. De glemte han, gjorde opprør mot han og truet han. Likevel hadde David holdningen: Hva kan mennesker gjøre mot meg? Når du vet at Gud er på din side, kan du takle hva som helst. 

Gir du ære til Gud og takker Han, også når det stormer i livet, slik som David gjør? 

 
 
 
 

livet er et maraton 

Livet er ikke et 100 m løp. Det er et maraton med mye å lære og oppleve. Hvis du ønsker å vinne i livet, nå dine mål og oppleve kule ting med Gud må du lære deg å nyte veien mellom hvert høydepunkt. Det er ofte langt fra en seier til neste seier, og du trenger utholdenhet for å fullføre løpet Gud har lagt foran deg. 

Heb. 12:1-3 (ELB)

1 La oss kaste av oss alt som bremser oss, all synd som vil fange oss og få oss til å snuble. La oss holde ut mot målet i det løpet som er lagt opp for oss. 

2 Jesus står og venter på oss. Fest blikket på ham som først fikk oss å tro, og i tillegg vil hjelpe oss til å nå målet. Jesus så også fram imot den gleden som ventet ham. Derfor kunne han holde ut både døden på korset og den skam det innebar å bli henrettet. Nå sitter han på Guds høyre side og regjerer. 

3 Ja, tenk på Jesus som selv måtte holde ut med så mye hat og fiendskap fra syndige mennesker. Da må dere ikke bli trette og gi opp. 

Kristenlivet er et løp. Av og til hører vi jubelen fra tribunen, mens andre ganger virker det som om Gud er stille. Dersom vi likevel i tro fortsetter å kaste av oss synd som bremser oss og leter etter Gud der vi er, kommer Gud til å dukke opp. Jesus ble forlatt av Gud på korset, men han holdt ut smerten fordi han visste hva som ventet ham på den andre siden. 
Skjermbilde 2018-07-03 kl. 11.03.27.png

Rom. 5:2-5 (ELB)

2 På grunn av troen har Gud i sin godhet tilgitt oss. Ja, vi bygger nå vårt liv på Guds tilgivelse, og kan med stolthet og glede se fram til den dagen da vi får ta del i Guds herlighet.

3 Vi gleder oss ikke bare over dette, men også over de lidelsene vi må gå gjennom. Vi vet at lidelsene gjør oss utholdende. 

4 Utholdigheten gjør oss faste i troen, slik at vi konstant klamrer oss til håpet om at vi til slutt blir frelst for evig. 

5 Dette håpet om frelse kommer ikke til å gå over i skuffelse, for vi vet hvor sterkt Gud elsker oss. 

Gud er med deg også når himmelen er stille. Han ønsker å bygge en utholdenhet i deg som kan hjelpe deg gjennom livet. Tenk at det går an å finne glede, også når du må gå i gjennom lidelser.  

Har du blikket på Jesus mens du springer ditt maraton? 

 
 
 
 

jesus har medfølelse for deg

Da Jesus så mennesker i vanskelige situasjoner fikk han medfølelse for dem. Han kunne ikke la være å gripe inn. Historien du skal lese om i dag skjer etter at Jesus får høre at døperen Johannes, en av hans nærmeste venner, akkurat har blitt henrettet. 

Matt. 14:13-20 (ELB) 

13 Da Jesus fikk høre det som hadde skjedd, drog han med båt til en avsides plass for å være for seg selv. Folket i byene fikk imidlertid greie på det og fulgte etter til fots langs sjøen.

14 Da Jesus steg ut av båten og fikk se alt folket som hadde samlet seg, følte han medfølelse med dem, og han helbredet de som var syke.

15 På kvelden kom disiplene bort til ham og sa: ”Det er allerede seint, og det finnes ikke noe å spise her i ødemarken. Send folket av sted for at de kan gå til byene i nærheten og kjøpe mat.”

16 Men Jesus svarte: ”Det trenger de ikke. Dere kan selv gi dem mat!”

17 ”Skal vi?”, utbrøt de. ”Vi har jo bare fem brød og to fisker!”

18 ”Gi det dere har til meg”, sa han.

19 Så ba han folket å slå seg ned i gresset. Han tok de fem brødene og de to fiskene, så opp mot himmelen og takket Gud. Han brøt brødene i biter og ga dem til disiplene, som delte ut til folket. 

20 Alle spiste og ble mette, og da de samlet sammen det som var igjen, ble det tolv fulle kurver. 

Jesus ønsket egentlig å være for seg selv og sørge, men han klarte ikke å se på at mennesker er syke, uten å helbrede dem. Vi har en Gud som setter våre behov foran sine egne. Ikke nok med det, så brydde Jesus seg om at folket var sultne selv om det var de som hadde fulgt etter Jesus i ødemarken, ikke motsatt. Han bryr seg om dine behov! 
Skjermbilde 2018-07-04 kl. 00.00.55.png

Matt. 11:28-30 (ELB)

28 Kom til meg alle dere som er trette og kjemper med problemer og tunge byrder, så skal jeg gi dere hvile. 

29 Gå inn på mine vilkår og la meg få undervise dere! Jeg er mild og ydmyk.

30 Hos meg finner dere ro for sjelene deres. Jeg legger ingen tunge byrder på dere.” 

Går du til Jesus med dine byrder? 

 

 
 
 
 

davids siste ord

David kan lære oss mye om livet. Han gikk gjennom mange forferdelighet, men han beholdt troen, et levende forhold til Gud og et godt omdømme som konge. Her er hans siste råd til sin sønn, Salomo, som skulle bli konge etter han. 

1.Kong. 2:1-3

1 Da det gikk mot slutten for David, ga han dette påbudet til sin sønn Salomo: 

2 Jeg skal nå gå den veien som alt her på jorden må gå. Vær du sterk og vis deg som en mann! 

3 Hold Herren din Guds bud så du går på hans veier og holder hans forskrifter, bud, lover og påbud, slik det står skrevet i Moseloven. Da skal du vise klokskap i alt du gjør, hvor du enn vender deg. 

Etter et langt liv hadde David lært at Gud vet best. Ikke vent med å lære dette til du blir gammel. Det virkelige livet begynner når du gir det til Jesus. 
Skjermbilde 2018-07-04 kl. 15.10.04.png
Tilslutt i denne planen skal du få lese Davids aller siste ord før han døde. Han snakker om hvordan hans tid som konge har vært. 

2.Sam. 23:3-6 (MSG)

3 “Whoever governs fairly and well, who rules in the Fear-of-God, Is like first light at daybreak without a cloud in the sky,

4 Like green grass carpeting earth, glistening under fresh rain.”

5 And this is just how my regime has been, for God guaranteed his covenant with me, Spelled it out plainly and kept every promised word— My entire salvation, my every desire. 

Tenk å kunne se tilbake på livet sitt å si at Gud holdt alt han lovet. Hvis Gud ikke har holdt alt han har lovet deg, betyr det bare at du kommer til å få det senere. Dersom du fortsetter å leve med Gud helt til siste stund, vil du også kunne si at Han holdt alt det Han lovet. 

Hvilket liv vil du se tilbake på når du er 80 år?